Receptár: Babičkin jablkový koláč

Korpus:
225 gramov masla izbovej teploty
50 gramov kryštálového cukru
1 vajíčko
1 žĺtok
350 gramov hladkej pšeničnej múky /môže byť extra špeciál/ alebo špaldovej múky

Náplň:
1 kilogram ošúpaných jabĺk nakrájaných na menšie mesiačiky
šťava z polovičky citrónu
125 gramov kryštálového cukru
1 polievková lyžica mletej škorice
štipka muškátového orechu
20 gramov masla
20 ml brandy
hrnček mlieka na potretie

Postup:
1. Maslo vyšľahajte s cukrom /kratšie ako do peny/ a pridajte vajce a žĺtko, zmes bude pripomínať miešané vajcia.
2. Pridajte po tretinách múku a cesto prepracujte rukami, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte zachladiť aspoň 45 minút v chladničke.
3. Jablká olúpajte a nakrájte na približne rovnaké mesiačiky /môžete použiť robot/. Odporúčam použiť rôzne druhy jabĺk. Dajte do hrnca, zalejte citrónovou šťavou a brandy, posypte cukrom, škoricou a štipkou muškátového oriešku a poduste 5 minút.
4. Jablká premiešajte a pridajte maslo.
5. Predohrejte rúru na 210 stupňov.
6. Cesto vyvaľkajte, ak sa príliš lepí alebo trhá, prepracujte ho rukou a nebojte sa ho podsýpať múkou. Použil som bielu keramickú formu na tart o priemere 27 centimetrov, cesto pekne popritláčajte a spravte úhľadné okraje, spodok popichajte vidličkou.
7. Na cesto naneste rovnomerne jablkovú zmes, ak jablká pustili v hrnci príliš veľa štavy, použite len asi polovicu šťavy.
8. Prevísajúce cesto odrežte nožom, znovu vyvaľkajte a vykrojte z neho pásiky na hrúbku palca. Rozložte ich na koláč a pritlačte na zmes jabĺk, v miestach prekryvu potrite cesto studenou vodou. Vrch koláča potrite mliekom a pečte 20 až 25 minút.

Tipy na servírovanie: koláč odporúčam podávať so šľahačkou, prípadne vanilkovou zmrzlinou, alebo vanilkovým pudingom. Najmä zmrzlina je vítaný doplnok pre malých maškrtníkov.

Záver: výborný recept, ak potrebujete využiť nadbytok jesenných jabĺk. Cestko je krehké a maslové, koláč sa za tepla horšie krájal a pásiky sa mi lámali. Prebytočná tekutina po čase vsiakla do cesta a koláč tak bol super šťavnatý. Napriek počiatočnej skepse ohľadom pečenia musím povedať, že tých 25 minút na pečenie stačilo.

Spracované podľa: Apetitonline




C3F7DCCD-6D77-430D-BE11-630AE521BE9Fjpg

F75A5AC2-25B8-4BE6-92B9-F87CC9B9EAB2jpg