BLOG

Na tomto blogu budem postupne uverejňovať recepty na obľúbené slané aj sladké dezerty a výrobky z lokálnych surovín, ako aj postrehy zo života na dedine a z nášho dvora.

Keď Vám odíde blízka osoba...

...tak je to náročná situácia, ktorú sa pokúšate zvládnuť. Uchopiť. Prežiť. Po veľmi bolestivej skúsenosti straty otca som napísal svoj blog na tému smrti blízkej osoby. Nie je to jednoduché čítanie, na druhej strane, aj táto téma patrí k životu a k článku som dostal niekoľko veľmi príjemných spätných väzieb. Nebojte sa smútiť a oprieť sa o blízkych ľudí v tejto situácii.

Receptár: Sticky Toffee Puding

Aké máte obľúbenú prísadu na pečenie? Moje sú kávu, čokoláda, tvaroh a mak. Hádajte, čo v tomto koláčiku nájdete? Chuť datlí, kávy a masla. A ešte jedna výborná správa: nie je náročný na prípravu, je to ten typ koláča, ktorý nazývam nesprávne "Eintopf", čiže všetko spolu vymiešame a vylejeme to na plech...je vhodný pre začiatočníkov, ale chutí výborne aj náročným konzumentom. Poďme si spoločne upiecť tento anglický skvost, Sticky Toffee Pudding.

Prísady
150 g nakrájaných sušených datlí (alebo ďatlovej pasty)
1 lyžička jedlej sódy bikarbóny
225 ml mierne silnej čiernej kávy
150 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
50 g vychladeného masla nakrájaného na menšie kúsky
50 g nakrájaných vlašských orechov
200 g krupicového cukru (môže byť aj hnedý trstinový alebo kokosový)
1 lyžička prášku do pečenia
1/2 lyžičky jemnej morskej soli
1 veľké vajce
1/2 lyžičky vanilkovej príchute - kvalitný extrakt alebo vanilková pasta

Poleva
50 g nakrájaných vlašských orechov na drobnejšie kúsky
1 lyžička krupicového cukru
25 g masla
4 lyžice hnedého cukru
4 lyžice smotany na šľahanie

Postup
1. Pripravíme si kávu, ktorú nalejeme na datle a zapracujeme ju do datlí spolu s lyžičkou jedlej sódy.
2. V ďalšej miske spracujeme maslo s múkou, zmes má pripomínať hrubú strúhanku. Do tejto zmesi pridáme orechy, cukor, kypriaci prášok a soľ.
3. Celé vajce rozmiešame s vanilkou a vmiešame do datlovej zmesi, pridáme k suchým prísadám a rozmiešame. Cesto vylejeme na hlboký plech s papierom na pečenie alebo plech potrieme maslom. Plech by mal mať rozmer 30 cm x 20 cm.
4. Pečieme v trúbe predhriatej na 180 stupňov asi 35 až 40 minút. Cesto sa zväčší, po upečení musí byť pevné na dotyk. Cesto vyberieme z rúry a necháme 10 minút oddýchnuť, zatiaľ si pripravíme polevu.

IMG_3582JPEG

5. Vlašské orechy a krupicový cukor zahrievame v malom hrnci, občas hrncom potrasieme, kým nie sú orechy mierne opražené.

IMG_3583JPEG

6. Maslo zahrejeme so smotanou a hnedým cukrom na miernom ohni, stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes zvaríme, nalejeme na korpus a posypeme ho vlašskými orechmi.

IMG_3584JPEG

Koláč po vychladnutí nakrájame na štvorce. 

IMG_3585JPEG

Spracované podľa Fiona Beckett: Jídlo, víno, přátelé.

Receptár: Jablkové pité

Prísady
400 g hladkej múky extra špeciál (môže byť aj mix špaldovej so pšeničnou)
200 g masla (mierne zmäknutého)
120 g kryštálového cukru
1 celé vajce
1 žĺtko na potretie cesta
štipku soli
1 x prášok do pečiva
práškový cukor na posyp (nemusí byť)

Jablková náplň
1,5 kg jabĺk v čistom stave (cca 2 kg a viac neočistených jabĺk)
kryštálový cukor 200 - 300 g podľa chuti 
1 kávová lyžička škorice
štava z jedného citróna

Postup

1. Očistíme jablká, postrúhame ich na strúhadle alebo v robote. Ak sú jablká príliš šťavnaté, odporúčame ich postrúhať na tenké plátky v robote, nebudú tak púšťať vodu, prípadne si urobíme mix jemne postrúhaných a plátkových jabĺk. Jablká premiešame s cukrom podľa chuti (ak chceme viac sladkú náplň, pridáme viac cukru a naopak), primiešamie škoricu a necháme chvíľku podusiť, aby sa nám rozpustil cukor. 

2. Medzitým pripravíme cesto, zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ, cukor, vajíčko a postupne pridáme maslo. Cesto miešame v robote a prípadne domiesime ručne. Ak je príliš suché, pridáme po lyžičkách tekutinu (vodu, mlieko alebo smotanu). Po hnetení dáme cesto na 30 minút do chladničky.

3. Jablká dáme na sito, aby odtiekla prebytočná šťava, prípadne ich vyžmýkame. Ak sú jablká príliš sladké, pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

4. Cesto rozdelíme na dve polovice a odmeriame si papier na pečenie podľa veľkosti plechu do rúry. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, ak sa nám lepí alebo trhá, podsýpame ho múkou a podrezávame dlhým tenkým nožom. Pred finálnou úpravou na veľkosť plechu zasunieme pod cesto papier na pečenie, aby sa nám ľahšie prenieslo na plech. 


pyte2JPEG


5. Cesto dáme na plech a popicháme ho vidličkou. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. 


pyte1JPEG


6. Vyžmýkané jablká rozprestrieme rovnomerne na spodný plát cesta. 


pyte3JPEG


7. Cesto prikryjeme vrchným plátom, pritlačíme okraje, opäť ho popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom.


pyte4JPEG

8. Pité pečieme vo vyhriatej trúbe na 180 stupňoch do zlatista asi 35 až 40 minút.

Nakoľko je vrstva cesta veľmi delikátna a cesto je krehké, odporúčam krájať pité až po vychladnutí. Ak ním chcete potešiť kolegov v práci, treba medzi vrstvy koláča vložiť papier na pečenie alebo alobal, inak hrozí, že sa Vám koláč zlepí.